Våra projekt

Utbildning för Anhöriga – hösten 2016

Som anhörig till någon som är med i (eller på väg in i, på väg ut ur) ett slutet samfund/sekt kan det vara svårt att få till en fungerande kommunikation. Det kan handla om ett barn, partner eller en före detta som du har delad vårdnad tillsammans med.

Du som deltar i projektet kommer att få utbildning i samtalstekniker från MI (Motivational Interviewing) – en icke-konfrontativ samtalsmetod som motiverar till förändring. Det är två obligatoriska träffar: 5-6 nov och 11 jan i Göteborg.

Om du har lång resväg och är i behov av ekonomisk hjälp för att kunna ta dig till träffarna, hjälper vi gärna till med detta. Övrig kommunikation under projektet sker via telefon och online. E-posta till info@hjalpkallan.se om du är intresserad eller har frågor.

Projektet finansieras av MUCF.

Hjälpkällan har tidigare drivit tre olika projekt vid sidan av vår ordinarie verksamhet sedan föreningen bildades 2006.

Magiprojektet – En Vaccination mot Manipulation

Ett projekt mot extremism för gymnasieungdomar. Magiprojektet är en blandning av föreläsning och show där publiken får lära sig hur vår beslutsfattande process egentligen går till, varför vi beter oss som vi gör i grupp och varför det är så lätt att lockas av svartvita budskap och dras in i extremistiska eller sekteristiska grupper. Projektet drevs av leg psykolog Håkan Järvå och mentalisten/magikern Samuel Varg. Showen går fortfarande att boka (men ej till reducerat pris då projekttiden gått ut). Kontakta hakan (at) kan.nu för offert. Läs mer om projektet här och se bilder här.

Projektet finansierades av MUCF (Myndigheten för Ungdom och Civilsamhälle).

Konstprojekt för ungdomar / uppvuxna i sekter

Projekt FROM var ett ungdomsprojekt för personer som vuxit upp i sekter som vi drev 2010-2012. Deltagarna fick lära sig grunderna i kollageteknik/street art och skapa verk kring hur deras självbild såg ut medan de var medlemmar och efter att de hoppat av, med efterföljande diskussionsgrupper och vernissage. Tavlorna har bland annat ställts ut på Kulturhuset i Stockholm, Konstepidemin i Göteborg, Fryshuset Stockholm, på International Cultic Studies Association’s konferens i Washington och tillsammans med det internationella The Phoenix Project som samlar konst av avhoppare världen över. Här kan du se bilder från projektet.

Finansierat av Allmänna Arvsfonden.

Utbildning av kontaktpersoner

I vårt allra första projekt arrangerade vi ett flertal utbildningshelger för sammanlagt ett 60-tal kontaktpersoner. Det var första gången vi samlade professionella föreläsare i form av psykologer, kuratorer, vårdpersonal och inom socialt arbete som också hade egna erfarenheter av att ha varit med i och lämnat en sekt. Vi drev projektet år 2006-2009.

Projektet finansierades av Allmänna Arvsfonden.