Vi har ett stödnätverk där föräldrar och anhöriga kan skriva av sig och stötta varandra. Gruppen är dold och ingen på facebook i övrigt kan se att du är medlem, eller läsa det du skriver där. För att få tillträde till gruppen, e-posta till info@hjalpkallan.se och presentera dig själv samt berätta lite om din nuvarande situation. Om du använder ett alias på facebook, glöm inte att ange både ditt riktiga namn och ditt alias i mejlet.
Utbildningshelger för anhöriga inom projekt för MUCF (i väntan på besked för 2018)
Hösten 2018 hoppas vi kunna genomföra tredje året i vår satsning på att hjälpa anhöriga. Vi väntar just nu på besked kring finansiering via MUCF och om vi får möjligheten till detta, drar vi igång ytterligare utbildningshelger från och med hösten 2018.
Du som ansöker har en närstående som är på väg in i, är aktiv i, eller vill lämna en sluten eller extrem grupp/samfund. Det kan handla om såväl en religiös sekt som politisk extremism.
Du kan redan nu anmäla intresse för att delta och ställa dig i kö för kommande utbildningar genom att fylla i detta formulär.
Varför utbilda sig som anhörig?
Som föräldrar eller närstående vill vi gärna försöka tala den vi älskar “till rätta”. Dessvärre resulterar försöken ofta i att personen hamnar i försvarsställning, inte vill prata alls eller tar ännu mer avstånd.
Målet med att utbilda sig är att förbättra kommunikationen mellan dig och din anhöriga – något som kan vara helt avgörande om eller när de vill lämna. Du får bland annat lära dig samtalstekniker hämtade ur MI (Motivational Interviewing). MI går ut på att kommunicera på sätt som inte uppfattas som dömande eller provocerande av din anhöriga – med målet att han/hon själv blir motiverad att söka alternativa vägar. MI har använts dokumenterat framgångsrikt under lång tid för att motivera människor till positiva livsstilsförändringar.
Utbildningen handlar också om hur du tar hand om dig själv. Detta för att inte bli utbränd av konstant oro kring din anhöriga, utan kunna finnas där om/när denne väl är redo att lämna sitt engagemang.
Du får även grundläggande kunskaper kring vad man kan förvänta sig efter ett avhopp – vilka utmaningar din anhöriga kommer att stå inför efteråt – samt hur du bäst kan finnas som stöd då.
Du får också chansen att träffa andra i liknande situation för nätverkande och utbyte av erfarenheter – något som ofta visar sig ovärderligt. Du kan redan nu ansöka om tillträde till vår facebookgrupp för anhöriga. Den är inte sökbar, några medlemslistor visas inte på andra platser på facebook, och endast övriga medlemmar i gruppen kan se det som skrivs där.
Tack till alla som medverkade på vår helg för anhöriga på Orust 21-22/4-18
TACK TILL: Initiativtagare/Leg psykolog Håkan Järvå (KAN AB), Föreningen Hjälpkällan, Stiftelsen FRI, Leg psykolog Marianne Englund, Peter Svensson (Klientcoach & Verksamhetsutvecklare Passus Fryshuset), Robert Örell (Verksamhetschef Exit Fryshuset), Moderator/Samordnare Noomi Andemark (Verksamhetsansvarig Hjälpkällan). Och inte minst de modiga volontärer som kom och delade med er av era personliga berättelser – Karin Morja, Alexander Hallgren & Justin Phelps.
Se mer av några av de medverkande via våra föreläsningar som finns upplagda på UR Skola – Sekter och Livet Efter. Där finns sammanlagt nio avsnitt bestående av såväl föreläsningar som paneler med före detta medlemmar, professionella medarbetare och eldsjälar inom avhopparverksamheter av olika slag. Nedan kan ni höra några av de medverkande från konferensen för anhöriga, från tidigare evenemang. Avsnitten går också att ladda ned gratis till din dator:
Håkan Järvå om vilka som går med i sekter och varför
Marianne Englund om psykologiska efterverkningar av medlemskap och avhopp
Peter Svensson om avhopp från kriminella gäng
Samtal med 4 avhoppare från sekter
Samtal med 5 professionella/ideella om hur man bäst kan hjälpa avhoppare