Våldtagen flicka tvingades lyssna på våldtäkten under Jehovas vittnens förhör

Högsta domstolen i Utah behandlar ett ärende där älstebröder för en församling av Jehovas Vittnen anklagas för att ha tvingat en 15-årig flicka att lyssna på en inspelning av en man som våldtog henne 2008. Lägre domstolar valde att fria kyrkan för händelsen.” Det här är en mental och känslomässig motsvarighet till skendränkning,” sade advokat Deno Himonas. ”Jag har varit domare länge och advokat länge. Jag har aldrig sett något liknande.”

Historien börjar 2007 när kvinnan var 14 år gammal och en man, ett annat Jehovas vittne som var 18, trakasserade och angrep henne sexuellt. Hon hävdar att han våldtog henne flera gånger och sedan gav äldstebröderna en inspelning av ett av dessa övergrepp.Hon blev då inkallad till förhör där församlingens “älste-bröder” förhörde henne i hopp om att hon skulle erkänna att hon haft sex frivilligt. Hon hävdar att hon grät och bad att de skulle sluta när de spelade inspelningen med jämna mellanrum som bevis mot henne under minst fyra timmar under 2008.

Hon blev efter detta tvungen att få hjälp för att behandla ångest, mardrömmar och dåliga prestationer i skolan. Kvinnan stämde sedan fyra inblandade äldste, församlingen och religionens nationella organisation, Sällskapet Vakttornet vid Utahs motsvarighet till tingsrätten 2016.

Kvinnans advokater tycker att lägre instanser gjorde fel när de valde att fria kyrkan från ansvar. De menar att domstolen inte skulle tveka att döma annorlunda om det hade avsett en sekulär miljö. Att Utahs högsta domstol kommer att skapa ett farligt prejudikat om det beslutar att fria organisationen, vilket skulle kunna leda till liknande skadliga beteenden från andra liknande organisationer.

En komplicerande faktor är att rättssaken utspelar sig i Utah där en stor del av invånarna tillhör Mormonkyrkan. Risken är att juryn till stor del kommer bestå av mormoner och att de kommer döma enligt sin tro och principer.

Läs mer här

Läs mer