Sydafrika kommer sannolikt att se en sekt-boom efter Covid-19, varnar forskare

Johannesburg – Forskare varnar för att landet sannolikt kommer att se en tillväxt i antalet sekter efter Covid-19.

På ett virtuellt seminarium anordnat av CRL i Sydafrika sade sociologen dr Alex Asakitipi att människor som förlorar familjemedlemmar och arbete på grund av Covid-19 kan driva dem till att bli mer utsatta för sekter. ”Covid-19 har påverkat så många. Om regeringen inte identifierar de som har drabbats hårt av nedstängningen kommer vi under de närmaste 3-5 åren se en radikal spridning av sekteristiska grupper.

”Vi måste börja tänka på livet efter pandemin. Människor har förlorat sina arbeten och nära och kära. Vad gör regeringen och samhällen för att stödja dem? Dessa människor kommer att bli enkla mål för sekter.” Detta stöddes av psykolog Dr Saths Cooper, som sade: ”I tider med stor osäkerhet letar folk efter något att hålla fast vid. Runt dem kan det finnas kaos, ekonomisk oro och därför letar de efter en kompass som kan dra dem ur dessa deprimerande förhållandena.”

“Om vårt samhälle hade mer normalitet, hade mindre tendenser för att skapa osäkerhet och osäkerhet, skulle den här typen av fenomen inte överleva eftersom människor skulle vara mer skyddade; de skulle vara rotade i socioekonomiska processer och vanliga religiösa processer som på något sätt verkar svika dem.”

Asakitipi sa att dessa rörelser vanligtvis riktade in sig på människor mellan 15 och 24 år. ”De vet att de befinner sig i ett övergångsstadie i sina liv. Det gör dem sårbara för nya idéer. Det kan till exempel vara någonsom precis avslutat skolan och letar efter ett jobb. ”

Cooper sa att sekter vanligtvis var narcissister i bemärkelsen att de berömmer och övervärderar sig själva och devalverade sina offer. De hävdar också att de hade ett speciellt förhållande till Gud. ”Våld behövs sällan för att kontrollera efterföljarna. Det finns en kombination av karisma och det auktoritära. Det i sig bygger en rädsla.

Läs mer om detta här

Läs mer