Jehovas Vittnen har fått böter på 12000 euro för uppmaning till hat mot ex-medlemmar.

Jehovas vittnen i Belgien har dömts att betala böter på 12 000 euro för den systematiska och “störande” uteslutningen av de som vill lämna eller tvingas lämna organisationen, fastslog kriminalrätten i Gent. Domstolen slog fast att organisationen bakom Jehovas vittnen gör sig skyldig till uppmuntrande av diskriminering och hat eller våld mot tidigare medlemmar. “Jehovas vittnens uteslutningsanordning skär genom relationer, och offren får både fysiska och psykologiska men”, sa en av advokaterna som företrädde en av de målsägande under rättegången.

År 2015 tog en före detta medlem organisationen till Ghents åklagare för förtal, förolämpningar och brott mot diskrimineringslagen. Han menar att när medlemmarna hade lämnat gruppen var de helt isolerade socialt, på organisationens order. ”Jehovas vittnen säger att före detta medlemmar ska undvikas som pesten”, säger advokat Pieter-Bram Lagae, som hjälper det före detta vittnet som inledde ärendet. ”Han brukade själv sitta i församlingens kommitté och hjälpa till att besluta om uteslutningar, tills han insåg att det gick för långt,” sa Lagae. ”Vi agerar till exempel för en man vars fru fortfarande är medlem och han ignoreras i sitt eget hem. Eller en kvinna som aldrig har sett sin far sedan uteslutningen. ”

Belgiens interfederala jämställdhetscenter Unia och femton individer hade vidtagit civilrättsliga åtgärder, där offrens advokater betonade de långtgående konsekvenserna av den så kallade “uteslutningsanordningen” om Jehovas Vittnen tillämpar. ”Det här är bara början”, sade före detta Jehovas vittne, ”Vi går till EU-domstolen. Detta måste stoppas överallt. ”

Från Bryssel Times

Läs mer