Aum Shinrikyo fortfarande ett hot

Den 20:e mars 1995 genomförde Aum Shinrikyo en nervgasattack i Tokyos tunnelbana. Minst 12 personer dog och mer än 5500 personer skadades. Nu mer än 25 år efter detta och efter att ledaren och ett antal medbrottslingar dömts till döden så rekryterar tre olika avknoppade grupper nya medlemmar och har lyckats samla in miljontals dollar i tillgångar.

Ayuko Watanabe, chef för en säkerhetsbyrå som ägnar sig åt att hålla koll på sektens medlemmar, sade på en presskonferens på fredagen: “Det har gått ett kvarts sekel sedan terrorattackerna mot Tokyo, men Aum Shinrikyo är inte historia ännu … De finns fortfarande och det förblir ett bestående problem.”

Aum Shinrikyo upplöstes med tvång av de japanska myndigheterna, men anhängare bildade en ny religiös grupp, Aleph, med samma läror. Två andra grupper har sedan dess utvecklats: Circle of Rainbow Light 2007 och en religion som landets underrättelsebyrå refererar till som “Yamadas grupp”, i januari 2015. Myndigheterna har beslutat att tillåta grupperna verka då det blir lättare att hålla koll på deras verksamheter. Totalt tror man att det finns mer än 11000 medlemmar i dag. Förutom Japan så har de avdelningar i bland annat USA, Tyskland och Ryssland.

Den största oron är att ungdomar som inte känner till historien blir övertalade att gå med. “Vi vet att de bjuder in människor att gå på yogaworkshops eller ‘andliga’ möten och sedan börjar de förklara sektens läror utan att berätta vilka de egentligen är” sa hon. Watanabe uppskattar att så många som 100 personer går med i grupperna varje år. “Efter 25 år tror de flesta att Aum är historia,” sa hon. “Det är de inte. Folk har glömt och det är det som gör mig mest rädd. ”

Mer information om detta här.

Läs mer