Amy Coney Barrett och People of Praise

President Donald Trump har som bekant nominerat domaren Amy Coney Barrett för att ersätta den nu avlidna domaren Ruth Bader Ginsburg vid USAs högsta domstol. Nu har man börjat fundera kring lämpligheten med hennes samröre med rörelsen ”People of Praise”, en rörelse inom karismatisk Katolicism.

Karismatisk Katolicism kan närmast beskrivas som en crossover mellan Katolicismen och Pingströrelsen. Katolska karismatiker utövar former av pingströrelsen som omfamnar tron ​​att individer kan få gåvor av den Helige Ande såsom uttala profetior, tala i tungor och kraften att hela människor.

People of Praise grundades 1971. De flesta (omkring 90 %) säger sig tillhöra Katolska kyrkan och är väldigt konservativa. Det finns berättelser från avhoppare som haft stora problem att starta om när de lämnat gruppen och om andra som blivit uteslutna efter att de kommit ut som homosexuella.

Serien The Handmaid’s Tale verkar vara baserad på People of Praise. Ms Atwood som skrev den ursprungliga boken sade i en intervju:” Det finns en sekt nu, en katolsk karismatisk spinoffsekt, som kallar kvinnor för tjänarinnor”, sade Atwood i intervjun utan att nämna gruppen. “De tillämpar inte polygami men de hotar tjänarinnorna enligt den bibliska versen jag använder i boken – sitt ner och håll tyst.”

Det återstår att se hur hon låter sina värderingar från medlemskapet i People of Praise påverka sitt arbete om hon väljs in i Högsta Domstolen

Läs mer här 1, här 2 och här 3.

Läs mer