Kontakt

Contact Form Shortcode Error: Invalid form number in shortcode.

31 Comments to "Kontakt"

 1. July 6, 2014 - 9:56 am | Permalink

  Dear Dr. Järva,

  I am a journalist based in Paris where in my spare time I run Infinite Complacency, a website tracking violence and abuse in Scientology. I am also an occasional contributor to Tony Ortega’s site on Scientology, The Under Ground Bunker. One of my contacts just wrote to me to say how impressed she was by your presentation at the ICSA conference and I’m just listening to your interview with Steve Hassan now.

  My last three posts at the site have related to academic work on Scientology to date and the cult/new religious movements debate. I have also reported on the fact that organisations such as INFORM are inviting Scientologists to give talks without any alternative point of view being on offer. French Scientologist Eric Roux gave a talk at the British Sociological Association’s SOCREL conference just last week. (In my latest post, I invited Jon Atack to analyse one of Roux’s previous talks.)

  For all these reasons then, I would be very interested in interviewing you for a piece at Infinite Complacency. I would like to know a little about your time in Scientology; what you did when you were in the Guardian’s Office; how you came to leave; any difficulties adapting to the outside world; how you came to your current profession; what your current work is and how your past experience informs it — and anything else you would like to discuss. If you have any written summaries on your presentation to the ICSA conference, I would be grateful to see a copy too.

  If you are interested in collaborating with me, perhaps we could talk on the phone in the first instance and then continue with email correspondence. My home number is +33 9 51 05 45 72; mobile + 33 6 37 42 41 04. Or if you prefer, send me your number and I can phone you.

  Best,

  Jonny Jacobsen

 2. Eva's Gravatar Eva
  August 21, 2014 - 10:29 pm | Permalink

  Hej! Jag undrar om du vet någon psykolog/terapeut i Linköping som är insatt i sektproblematik?

  Jag är uppvuxen inom den kristna frikyrkan och började under tonåren må mycket dåligt på grund av regler, rädslor och skam. När jag var runt 20 började jag omedvetet ifrågasätta min tro, men det var inte förrän 2 år (efter månader i terapi) som jag faktiskt insåg att jag ville lämna kyrkan. Sen dröjde det ytterligare ett år innan jag vågade ta steget.

  Jag var då 23. Nu är jag 29 och min tro hemsöker mig fortfarande på ett eller annat sätt. Det finns alltid där i bakhuvudet, små tankar som ploppar upp i vardagen. Kan man bli fri? Vem vänder man sig till?

  Mvh Eva

 3. Linda Lundqvist's Gravatar Linda Lundqvist
  February 17, 2015 - 11:30 am | Permalink

  Hej Håkan, jag vill väldigt gärna ha kontakt med dig så snabbt som möjligt, angående ett TV-program där din expertis skulle behövas!
  Vänligen
  Linda

 4. Magda's Gravatar Magda
  March 2, 2015 - 10:06 am | Permalink

  Hej!

  Jag är en tjej som jobbar med en magisteruppsats på stockholms universitet. Jag har valt att inrikta mig på Knutby Filadelfiaförsamling och jag har varit hos denna församling och genomfört intervjuer med två personer.
  I min uppsats frågar jag mig själv varför människor ansluter sig till religiösa rörelser och/ eller varför man väljer att gå ur? Samt varför man väljer att stanna kvar…

  Just nu söker jag efter avhoppare från Knutby Filadelfiaförsamling. jag behöver 2 stycken. Det jag vill göra är att ha ett samtal med dessa personer om de frågeställningar jag nämnt ovan.

  hoppas du kan hjälpa mig på traven

  Vänliga hälsningar Magda

 5. Josefin Dufva och Anna Andrew-Nielsen's Gravatar Josefin Dufva och Anna Andrew-Nielsen
  September 8, 2015 - 2:24 pm | Permalink

  Hej Håkan,

  Jag och Anna går på Viktor Rydberg gymnasium Odenplan i trean och ska då skriva vårt gymnasiearbete. Vi är mycket intresserade av varför individer väljer att söka sig till sekter och dessutom stannar kvar (ur ett socialpsykologiskt perspektiv/ grupp-psykologi). Eftersom vi går sam-beteende är ämnet en fördjupning inom psykologi-området och för att få ett annat perspektiv av ämnet skulle vi gärna vilja intervjua dig. Skicka ett mail till mig på “jose.dufv-2016@vrg.se” om du är villig att ställa upp.

  Med vänliga hälsningar,
  Josefin och Anna

 6. Alicia's Gravatar Alicia
  September 28, 2015 - 11:37 am | Permalink

  Hej Håkan.
  Jag håller på med ett gymnasiearbete om vilka psykologiska funktioner som gör att människor går med i sekter/religiösa slutna grupper och jag undrar om jag skulle kunna få en intervju med dig? Antingen personligen eller via mail. Det skulle vara till stor hjälp!
  Hälsningar
  Alicia, Södra Latin

 7. Frida Weman's Gravatar Frida Weman
  November 26, 2015 - 9:59 am | Permalink

  Hej!

  Vi är fyra elever som läser vårt tredje år på samhällsprogrammet på Ingrid Segerstedts gymnasium i Göteborg. Just nu håller vi på med dokumentärfilmer och vi gör en om scientologikyrkan. Därför skulle det vara otroligt intressant och kul om vi skulle kunna få ställa ett par frågor till dig? Du verkar vara påläst och duktig på det du gör och det är precis det vi söker.

  Jättetacksam för svar på mail: fridaweman@live.se, skulle betyda väldigt mycket!

  Ha en bra dag!

  Frida

 8. Clara Flood's Gravatar Clara Flood
  February 9, 2016 - 2:42 pm | Permalink

  Hej Håkan! Jag går tredje året i gymnasiet, inriktning Samhälle beteendevetenskap. Jag håller just nu på att skriva mitt gymnasiearbete om psykisk hälsa bland sektavhoppare. Syftet med arbetet är att undersöka hur sektavhoppares sociala och psykiska hälsa har påverkats av deras avhopp.

  Jag skulle bli otroligt glad om jag kunde komma i kontakt med dig för att ställa några frågor kring detta ämne och även om du vet några andra personer som jag även skulle kunna försöka få kontakt med.
  Detta skulle inte vara någon stor intervju, högst en timme över skype, telefon eller mejl, det som passar dig bäst helt enkelt!

  Vänliga hälsningar, Clara Flood

 9. Pia Lind's Gravatar Pia Lind
  July 22, 2016 - 11:12 am | Permalink

  Hej!

  Jag har erfarenhet av Boston Church of Christ.

  Jag har två frågor. Vilken psykolog skulle du rekommendera i Örebro där jag bor?

  Samt har du någon information om Falun gong? är det en manipulativ sekt eller inte?

  Tack på förhand, Pia

 10. Patricia's Gravatar Patricia
  September 8, 2016 - 7:08 pm | Permalink

  Hej!
  Jag såg en artikel på Sveriges Radio, där det står om ett rehabcenter för sektavhoppare på Mösseberg i Falköping. Finns den fortfarande kvar?
  Tack på förhand!

 11. Sanna Klinghoffer's Gravatar Sanna Klinghoffer
  October 4, 2016 - 8:16 pm | Permalink

  Hej, jag vill komma i kontakt med dig. Arbetar på Sveriges Television. Hör gräna av dig så snart som möjligt. Bästa hälsningar Sanna Klinghoffer

 12. Nicole Nordström's Gravatar Nicole Nordström
  October 7, 2016 - 11:09 am | Permalink

  Hej!
  Jag heter Nicole Nordström och går sista året på Nacka Gymnasium, utanför Stockholm och jag, tillsammans med två klasskamrater, undersöker som en del av vårt gymnasiearbete hur utvecklingen av kvinnlig rekrytering till IS har ökat under de senaste åren med specialisering på den kvinnliga is-truppen Al-Khansaa i staden Raqqa.
  Vi skulle i vår undersökning vilja komma i kontakt med dig och fråga lite frågor om ämnet och få en psykologisk synvinkel på situationen.

  Nicole Nordström
  Nacka Gymnasium
  Samhällsvetenskapliga programmet
  Internationell inriktning

 13. Linnea Ekberg's Gravatar Linnea Ekberg
  October 20, 2016 - 2:11 pm | Permalink

  Hej!

  Jag skriver just nu ett gymnasiearbete med två kompisar och skulle gärna vilja få kontakt med dig för en möjlig intervju.

  Hör gärna av dig!
  Linnea.e@me.com

  Tack

 14. Mimmi Jönsson's Gravatar Mimmi Jönsson
  January 17, 2017 - 9:15 pm | Permalink

  Hej!
  Jag går sista året på Gymnasieskolan Spyken och skriver just nu ett gymnasiearbete om avhoppare från Jehovas vittnen och vad avhoppningen medför för sociala konsekvenser.
  Jag skulle verkligen uppskatta om du ville ställa upp på en intervju om detta ämne.
  Hoppas höra från dig!
  Hälsningar,
  Mimmi Jönsson

 15. February 14, 2017 - 10:07 pm | Permalink

  Hej Håkan,
  Jag är ledamot i VoF och också co-host i en engelskspråkig podcast som heter the ESP (the European Skeptics Podcast). Vi skulle gärna vilja intervjua dig (via Skype el liknande) för ett avsnitt på vår pod. Du har en fascinerande historia att berätta och en sakkunskap inom psykologin som skulle vara oerhört intressant att höra om för våra lyssnare. Tacksam om du kan tänka dig att ställa upp!
  (bland tidigare gäster hos oss kan nämnas James Randi, Edzard Ernest, Jay Novella m fl.)
  Mvh,
  Pontus Böckman

 16. May 10, 2017 - 12:17 pm | Permalink

  Hej Håkan!
  Har letat efter psykologer med erfarenhet av manipulering och hjärntvätt. Blev rekomenderad till dig. Gäller min 95 åriga mamma som har blivit manipulerad och bedragen på allt hon äger.
  Har visserligen inget med sekter att göra, men påverkningen av hjärnan sker förmodligen på samma sätt. Bedrägeriet är poisanmält men det fattas en undersökning av mammas psykiska hälsa för att vi ska kunna gå vidare. Letar efter proffesionel hjälp. Min mamma bor utanför Åmål. Hoppas på tips för att kunna gå vidare med rättegång och stoppa bedragarna. En stor gråzon med liknande fall. Tragiskt att det ska vara så lätt att lyckas att bedra gamla hjälplösa människor. MVH Marianna

 17. Joachim Kerpner's Gravatar Joachim Kerpner
  May 25, 2017 - 2:28 pm | Permalink

  Hej,
  Vi håller på med en granskning av hedersvåld, och det har slagit mig att unga som lever i en hederskontext på många sätt verkar leva som i en sekt. Jag skulle gärna vilja prata med dig om detta.
  Vänligen, Joachim Kerpner, Aftonbladet, 070-525 21 78

 18. June 1, 2017 - 4:59 pm | Permalink

  Hej! Jag heter Anna Liljemalm och arbetar som frilansjournalist för tidningen Modern Psykologi. Jag skriver just nu ett reportage om civilkurage och skulle vilja intervjua dig angående detta. Hör gärna av dig så snart som möjligt. Med vänlig hälsning /Anna Liljemalm

 19. Madeleine Alm's Gravatar Madeleine Alm
  July 14, 2017 - 8:04 pm | Permalink

  Hej,
  Jag skriver i ett personligt ärende. Min bror träffade en kvinna för fem år sedan. Han har gradvist försvunnit från familjen och vänner. Raderat oss från sociala medier, svarar inte på telefon eller mejl och när vi söker upp honom öga mot öga och säger att vi saknar honom och vill ha kontakt, lovar han att vi ska ses bara för att återgå till att inte svara. Vår älskade pappa som vi stod väldigt nära, gick bort innan jul.

  Min bror kom knappt till sjukhuset och när pappa somnat in, svarade min bror som vanligt inte i telefon så det slutade med att jag var tvungen att ge dödsbudet via sms på inrådan av sjukhuspersonalen. Det här tär på mig, jag saknar min bror och framförallt så mår vår mamma väldigt dåligt och är rädd för att hon inte ska få kontakt med honom igen i livet. Han hänvisar hela tiden att hans kvinna känner sig av olika anledningar oförrättad av oss men vi får aldrig veta varför och alla våra förslag till att ha en möte och reda ut vad det gäller avslås.

  Jag fantiserar om att kidnappa min bror och “avprogrammera” honom. Finns det något man kan göra eller är min bror för evigt förlorad? Jag hade trott att något så allvarligt som att pappa blev sjuk och dog skulle få honom att “vakna” men nej, så har dessvärre inte skett.

  Tack för din tid. // Madeleine

 20. Teeba Rahman's Gravatar Teeba Rahman
  September 22, 2017 - 11:04 pm | Permalink

  Hej,
  jag har en dotter som heter Rima. Hon är 19 år gammal. Hennes personlighet har förändrads sucsussiv sedan hon var 15 år. Hon har blivit agressiv och börjar slåss. Förra året stack hon i väg, hoppade av skolan och flyttade till Ibiza. Sen fick jag få veta att hon har blivit påverkat och hjärntvättat av New age. Hon umgås med de här personerena som är medlema i New age, de är hennes bästa vänner nu och de är 50 och 60 års ålder. Hon lyssnar på dem och de styra hennes liv. Hon lyssnar inte på mig längre. Jag har använt all metod med henne och gjort all försök, men jag misslyckades. Trots all stöd och hjälp som finns! Hon har fått mycket stöd från skolan, kurator, socialpedagog, bästa kompisar, socialtjänsten, men det påverkar inte på henne. Jag och hennes pappa har försökt på all sätt att uppmana henne att göra klart gymnasiet och inte flytta hemifrån till ett främmande land, men vi misslyckades! Hon kommer till Stockholm från Ibiza då och då för att umgås med New age här och efter några dagar åker hon tillbaka till Ibiza. Där i Ibiza jobbar hon med healing! Jag mår väldigt dåligt och känner mig att jag har förlorat min dotter! Jag behöver din hjälp för att hjälpa henne att lämna den här sekt och leva ett vanlig liv, pluggar och jobbar som hon gjorde förut. Hon var jätte duktig i skolan och väldigt omtyckt och bryr sig om andra. Men nu jag känner mig att jag känner inte igen henne! Hon kom idag från Ibiza och i slutet av nästa vecka vill hon åka tillbaka till Ibiza. Jag är hopplös. Jag väntar på ditt svar och hjälp!
  Med vänlig hälsning
  Teeba Rahman

 21. Birgitta Wallin's Gravatar Birgitta Wallin
  May 30, 2018 - 8:56 pm | Permalink

  Hej, jag är medlem i Humanisterna Umeå. I Umeå har vi tre religiösa friskolor. Ett par personer har kontaktat oss och informerat om problem i dessa skolor. Vi har inte kunskaper om hur vi kan hjälpa de som lämnat en religion men vi har pratat om att anordna en föreläsning. Var finns du? Vad kostar en föreläsning av dig. Tacksam för svar. Vänlig hälsning Birgitta Wallin 070-7407940.

 22. Wilhelmina Holmberg's Gravatar Wilhelmina Holmberg
  August 22, 2018 - 9:10 am | Permalink

  Hej Håkan! Jag och min klasskompis ska skriva vårat gymnasiearbete om varför man söker sig till sekter och vad som är faktorer till att lämna en sekt. Vi planerar att intervjua personer som har lämnat sekter men vi skulle också vilja intervjua dig som en expert i området. Min mejl är wilhelmina.holmberg1@gmail.com . Tacksam för svar!

 23. Alva Fahlbeck's Gravatar Alva Fahlbeck
  October 12, 2018 - 12:06 pm | Permalink

  Hej!
  Jag och min klasskompis har gjort ett arbete om huruvida Scientologikyrkan kan klassas som en sekt eller inte. Det skulle vara intressant att höra dina synpunkter! Kontakta mig gärna så snart du kan!

  Tack på förhand
  Alva

  alvafahlbeck@gmail.com
  0760-429595

 24. Sanna Olausson's Gravatar Sanna Olausson
  November 4, 2018 - 3:44 pm | Permalink

  Hej, jag heter Sanna Olausson och går tredje året på samhällsvetenskapliga linjen med särskild inriktning på beteendevetenskap. Håller just nu på att skriva ett gymnasiearbete om makt och kontroll i Jehovas vittnen, och vilka psykologiska konsekvenser det får för individen. Skulle jättegärna intervjua dig i egenskap som psykolog (och mycket kunnig inom just sekter). Hör av dig ifall detta är någonting du kan tänka dig att ställa upp på. Nås via mejl: sannaaolausson@gmail.com.

  Mvh, Sanna Olausson.

 25. Alma Söder's Gravatar Alma Söder
  December 13, 2018 - 8:18 am | Permalink

  Hej, jag heter Alma Söder och jag går tredje året på den samhällsvetenskapliga linjen. Jag och två av mina vänner gör ett gymnasiearbete om scientologi. Vi undrar om vi skulle kunna få hjälp med svar på några frågor som vi har kring kyrkan, t.ex. om processen att lämna och varför man väljer att ansluta sig. Tack på förhand! Mvh, Alma Söder

 26. Alma Söder's Gravatar Alma Söder
  December 13, 2018 - 8:19 am | Permalink

  Hej, jag heter Alma Söder och jag går tredje året på den samhällsvetenskapliga linjen. Jag och två av mina vänner gör ett gymnasiearbete om scientologi. Vi undrar om vi skulle kunna få hjälp med svar på några frågor som vi har kring kyrkan, t.ex. om processen att lämna och varför man väljer att ansluta sig. Tack på förhand!
  , Alma Söder

 27. Felix Forsberg's Gravatar Felix Forsberg
  February 18, 2019 - 1:18 pm | Permalink

  Hej Håkan, jag går just nu sista året på samhällslinjen och skriver ett gymnasiearbete om sekter och nya religiösa rörelser och närmar mig slutet då jag ska göra en undersökning. Jag har faktiskt använt en av dina föreläsningar på URskola som källa och jag undrar om du skulle vara intresserad av att svara på lite frågor om livet i och efter en sekt. Tacksam för svar, Mvh Felix

 28. May 24, 2019 - 3:44 pm | Permalink

  Dear Håkan Järvå ,
  I am a french journalist working for the TV channel Arte which is broadcast both in France and Germany.
  My next report is about Scientology in Europe. As you might know, France has taken a hard stance regarding Scientology and it has condemned it several times here, where Scientology is considered as a cult. On the other hand many European countries -of which Sweden was the first- recognise Scientology as a religion. I would have liked to hear your point of view on this : which is the best method according to you ?
  If you have a few minutes next week, I’d be happy to call and talk about the subject. I will come to Sweden in a few weeks in order to shoot my report, and I’d be glad to film an interview.
  Kind regards, and thank you very much for your time,
  Corentin

 29. Olga Tivemo's Gravatar Olga Tivemo
  October 18, 2019 - 1:00 pm | Permalink

  Hej Håkan!
  Jag och min klasskompis skriver just nu ett gymnasiearbete tillsammans som undersöker problematiken med att lämna en sekt. Vi har använt oss mycket av din bok Sektsjuka och skulle tycka det var mycket intressant att få ditt perspektiv på avhoppningsproblematiken samt konsekvenserna avhoppningen leder till.
  Hoppas du vill hjälpa oss!
  Mvh Olga och Karin

 30. Daniela Ahlén's Gravatar Daniela Ahlén
  December 18, 2019 - 11:10 am | Permalink

  Hej!
  Jag vill komma i kontakt med dig gällande en dokumentär jag jobbar med rörande manipulation.
  Maila mig gärna tillbaka,

  Mvh
  Daniela

Leave a Reply