Camilla Rang är en av våra återkommande skribenter som bland annat skrivit kommentarer till Jehovas vittnens bok Liv – ett resultat av evolution eller vetenskap? Hennes artiklar finner du under kategorin Vetenskap. Här är Camillas egen berättelse.

Jag är född och uppvuxen i Göteborg inom en familj som tillhörde Jehovas Vittnen. Som ung flicka döpte jag mig runt 1975 av rädsla för att dö i Harmageddon som hade blivit förutbestämt till just det året.När jag väl nådde puberteten och började tänka självständigt insåg jag att denna religion – eller ingen religion – var för mig. Sålunda blev jag snart utesluten och utstött från alla vänner inom Jehovas Vittnen. Men, i vanlig ordning, har alla moln en silverkant. Detta innebar att jag i princip efter 15 års ålder levt mitt liv helt självständigt, efter mitt eget hjärta och intressen.

Då jag från tidig ålder var tvungen att försörja mig själv skrev jag istället in mig på komvux och tog min gymnasieexamen därifrån. Då jag alltid varit väldigt intresserad av naturvetenskap och biologi, började jag så småningom på Högskolan för Biomedicinsk Analytiker (1987) och fortsatte efter det med fler biologikurser inom Göteborgs Universitet. Vid denna tid upptäckte jag även bakteriernas fantastiska värld och började 1993 som doktorand på Allmän och Marin Mikrobiologi, Göteborgs Universitet. Härefter följde några fantastiska år, fulla med vetenskaplig passion och forskning och de mest underbara kollegor jorden över. Under denna tid träffade jag även min nuvarande make, en amerikansk professor, och det var kärlek vid första ögonkastet. 1997 doktorerade jag på tarmbakterier och dess fysiologi. En stor dag i mitt liv. Strax därefter gifte jag mig, fick en son och flyttade till min man i USA.

Jag började min post doc (tiden efter man doktorerat, då man ska bevisa sin vetenskapliga självständighet) i Baltimore, Center for Vaccine Development, där jag forskade på kolera-bakterier. Vi flyttade snart över till Kalifornien, där min man fick ett nytt professorjobb på UCSD (University of California, San Diego) och jag fortsätte min post doc på UCSDs Medicinavdelning. Så småningom blev jag mer och mer intresserad av evolution av bakterier och virus, vilket min mans lab forskade på. Efter jag avslutat min post doc, började jag som forskare på Avdelningen för Evolution på UCSD och älskar varje sekund. För närvarande studerar jag utveckling av antibiotikaresistent av bakterier och är även med-uppfinnare i ett patent för att enkelt kunna diagnosticera bakteriella kontaminanter i vattendrag och hav. Under dessa år har jag producerat vetenskapliga artiklar om bakterier och virus, dess fysiologi, mutationsfrekvenser och spridning*.

Då jag alltid haft mycket energi över och också älskat att skriva, bestämde jag mig för att författa en bok för att göra biologi lite roligare och mer lätt-tillgängligt för barn. Resultatet blev ”Rickard Lus – tre månader i ide”, där man under äventyrliga och roliga former får följa med lusen Rickard till Nordpolen. Där möter han olika arktiska djur och hamnar så småningom hos en isbjörnshona som går i ide. Under tiden i idet lär sig Rickard, och läsaren, allt om isbjörnar och isbjörnsungar, som föds i idet. De underbara illustrationerna är gjorda av Ted Johansson, som även tecknar Bamse. En uppföljare är på väg där Rickard åker till Kenya och får skjuts av masajer ut till vildmarkslivet på Masai Mara slätten; ”Rickard Lus – vilse i Masai Mara”. Fler böcker i serien kommer med all säkerhet.

Bästa hälsningar
Ulla Camilla Rang, 2009

Share This Post:
Följ oss