Jehovas vittnen svek min dotter

I Aftonbladet Söndag 20:e mars i år intervjuades “Emma”, som utsattes för sexuella övergrepp av sin far som var ett Jehovas vittne. Nu har “Emmas” mamma valt att lägga ut sin berättelse om vad som hände, och även lämna ut namnen på de äldste som dolde övergreppen under flera års tid. 

Jag, Emmas mamma, har en stark motivation att avslöja en av de mest undanröjda hemligheter som existerar i ett Demokratiskt samhälle. Det handlar om hur en s.k. välsedd religiös rörelse med alla medel döljer sin smutsiga byk inför det öppna samhälle som vi alla lever i. Själv skulle jag vilja kalla Sällskapet Vakttornet, för en typisk sekt. En av anledningarna är att de lyckas väl, ty de vägrar att samarbeta med etablerade samhällsorgan som verkar för medborgares väl och ve. De aktar sig noga för all slags insyn.

Min älskade dotter Emma har till större delen av sitt liv vuxit upp i sekten Jehovas Vittnen. Jag träffade hennes pappa Stefan, som vuxit upp med en mor som var Jehovas vittne, och jag födde vårt gemensamma barn, Emma. Stefan var inget vittne då vi träffades, men det var hans mor och far. När jag och Stefan separerade, tog Emmas farmor mycket hand om henne och manipulerade in henne i sekten utan min vetskap.

Det som samtidigt hände var att Stefan (Emmas egen far) började utnyttja henne sexuellt,  från att hon var 6 år gammal. När övergreppen började hade Stefan blivit ett Jehovas vittne och gift om sig med en medlem i församlingen. Tillsammans fick de två döttrar. Emma bodde hos sin far i Eskilstuna under en tid, men inom kort ville hon bryta kontakten med Stefans familj och återvända till mig.

Hon har nu börjat gymnasiet och får det lugnare i sitt liv, till och med en egen lägenhet i Eskilstuna. En dag berättar min dotter att hon är lesbisk. Själv tar jag det med ro, men hennes farmor tar detta mycket hårt. Enligt Jehovas Vittnen är homosexualitet en grov synd. Själv har jag då flyttat med min nya familj 8,5 mil från Eskilstuna. Nu börjar Emmas farmor bearbeta Emma med nya tag vad gäller den tro de kallar för ”Sanningen”.

Jag hälsar på min dotter så ofta jag förmår, och allt verkar bra. Emma tar studenten, men bär på en ohygglig hemlighet. Hennes farmor drar och sliter i henne och vill att Emma ska döpa sig så fort som möjligt, för att undvika Guds straff över hennes homosexualitet. Emma tror på riktigt att Guden Jehova ska straffa hennes ”missgärningar”, och hon börjar nu skära sig själv i armarna. Hon lider av svår ångest och förföljs av mardrömmar. Jag kände igen vartenda spår av hjärntvätt: Ständiga skuldkänslor och svår ångest. Själv börjar jag nu känna hur något svart tar tag i mig, jag börjar gå in en depression. Mycket svåra minnen från tiden med Stefan och hans familj har satt sina spår. Den ständiga värdelöshetskänslan har satt sina spår i mitt medvetande. Min självkänsla sjunker sakta till botten i en bottenlös sjö.

Vad jag då inte vet, är att Emma har blivit sexuellt utnyttjad utav sin egen far, Stefan, som var ett aktivt Jehovas vittne. Emma ringer en kväll och berättar det för mig. Jag känner mig nu som en död. Marken under mina fötter finns inte. Åren har gått, och jag har inte lyckats skydda min förstfödda från något så ohyggligt. Har jag varit så blind?! Skuldkänslorna tar över på riktigt, och jag får söka akut psykhjälp. Jag blir sjukskriven på heltid i drygt ett år för att försöka hela mitt sargade inre.

Vad jag då inte vet, är att Stefan flera år tidigare fått dåligt samvete och gått till äldstebröderna i Eskilstuna och erkänt några av övergreppen. De äldste, däribland Thord Lundin och Manfred Johansson, valde då att inte anmäla övergreppen och de valde också att inte berätta det för mig, som är Emmas mamma. Istället har Tord och de andra äldstebröderna skyddat en pedofil genom att lägga ansvaret på en sjuårig flicka, att anmäla sin egen far! Dessutom höll han mig ovetande om det som pågick.

Inom Vakttornets organisation lägger man ansvaret på offret att anmäla sådana här övergrepp. De få som orkar gör det, blir dessutom motarbetade av församlingens ledning. Detta finns många exempel på hur man med alla medel hotar sina medlemmar som ”vill smutskasta församlingen” i det offentliga ljuset. Jag skulle vilja fråga äldstebröderna i Eskilstuna: Kunde ni sova på nätterna, när ni visste att ni skyddat en pedofil? Stefan blev så småningom utesluten ur församlingen – inte på grund av att ha utnyttjat sin dotter Emma och även en av de nya döttrar han fick tillsammans med sin nya hustru – utan på grund av alkoholism. Som jag ser det blev församlingen av med en belastande person, men anklagelsen var inte i första hand pedofili.

Jag är ingen bitter människa, utan går i terapi för att hela mig själv så pass att jag kan vara det stöd min älskade dotter behövde som en liten flicka. Mitt mål med detta dokument, är att avslöja för allmänheten det smutsiga som pågår inom Vakttornet.

Jag älskar min dotter. Jag gör allt för min dotter! Jag valde att föda fram henne och ge henne livet.. jag är stolt över att vara hennes mamma! Hon är underbar – min förstfödda och en del av mitt hjärta!

// Lillian.

En del av Aftonbladets artikel finns inscannad här.

För att kommentera Lillians berättelse, besök denna forumtråd.

För mer information om barn som blivit utsatta inom Jehovas vittnen, och där man skyddat förövaren – besök Silentlambs

 

Läs mer