“Jesus från Sibirien” arresterad

Ryska säkerhetsstyrkor arresterade på tisdagen “Jesus från Sibirien” och andra ledare för rörelsen “Sista Testamentets Kyrka” i en avlägsen del av Sibirien på grund av anklagelser om att de hade skadat anhängares hälsa. Undersökningskommittén, Rysslands motsvarighet till USA: s FBI, sa i ett uttalande att den religiösa gruppen hade använt psykologiskt tryck för att få ut pengar från sina anhängare och orsakat allvarlig hälsoskada.

“Jesus från Sibirien” eller Sergei Torop som är hans riktiga namn är en före detta trafikpolis, som har sagt att han upplevt en “uppvaknande” när han förlorade sitt jobb i slutet av 1980-talet. 1991 grundade han det som nu är “Sista Testamentets kyrka” och tros av sina efterföljare vara en reinkarnerad Jesus. Flera tusen medlemmar av Vissarions kult bor i avlägsna byar i Sibirien.

Operationen för att arrestera honom, liksom gruppledarna Vadim Redkin och Vladimir Vedernikov, involverade polisen såväl som medlemmar av Federal Security Service, efterföljaren till KGB. Männen kan få upp till 12 år i fängelse om de befinns skyldiga, rapporterade RIA-nyhetsbyrån.

Mer info här och här.

Läs mer