Jehovas Vittnen flyr Ryssland

Fler Jehovas Vittnen väljer att fly från Ryssland på grund av att de trakasseras av myndigheterna där. Ett exempel är paret Sergei och Maria Silaev. När knackningen kom på dörren klockan sex på morgonen fruktade de det värsta.

De trodde att det var den ryska polisen som kom för att gripa dem. Men det visade sig vara grannen på övervåningen som berättade för dem att det fanns ett vattenläckage i lägenheten ovanför. De var lättade, men efter det hade de många oroliga nätter. “Jag kunde inte sova”, sa Maria och då bestämde de att det var dags att lämna Ryssland.

Silaevs liv förändrades 2017 när den ryska högsta domstolen betecknade deras organisation som en extremistisk och förbjöd alla Jehovas vittnens möten och sammankomster i landet, ett beslut som tvingade dem och andra medlemmar att gå under jorden och mötas i hemlighet i sina hem.

Enligt Human Rights Watch har ryska myndigheter genomfört minst 780 husrannsakningar sedan 2017 i mer än 70 städer i Ryssland. Sammantaget har mer än 300 Jehovas vittnen häktats, väntar på rättegång eller har dömts för kriminell “extremism” för att ha utövat sin tro. Minst 32 sitter i fängelse, med straff som sträcker sig från två till sex år för att de lett eller deltagit på organisationens möten. Det finns anklagelser om tortyr. “För Jehovas vittnen i Ryssland innebär att utöva sin tro att riskera deras frihet”, säger Rachel Denber, biträdande chef för Human Rights Watch.

Silaevs beslutade att inte vänta med att se om de skulle hamna på listan över arresterade. I januari kom de till Kanada som turister och sökte asyl efter ankomsten. Strax efter flyttade de till Winnipeg för att vänta på ett avgörande i deras fall.

Joel Ramcharan är talesman för Jehovas vittnen. Även om han är glad över att paret har funnit säkerhet, oroar han sig för andra Jehovas vittnen i Ryssland. “Vi inser att detta hamnar i skuggan av pandemin, men vi vill att världen ska få veta om förföljelsen”.

Läs mer om du vill (tyvärr bakom betalvägg) här

Läs mer