Gembäck skriver bok om sin tid i Knutby

Pingstförsamlingens förvandling till ett skräckvälde, en sekt med inslag av mord, våld och övergrepp, har skakat och fascinerat Sverige i många år. Nu vill en av Knutbysektens nyckelfigurer, den före detta pastorn Peter Gembäck, ge sin version av vad som hände i församlingens innersta kretsar, något han gör i en ny bok: “Knutby inifrån”

“Idag är jag en dömd brottsling och jag har tampats med tanken: är jag den personen? Hur hamnade jag här? Men jag kom fram till att jag hade aldrig hade gjort det jag gjorde i ett annat sammanhang. Jag ville undersöka vilka mekanismer som möjliggjorde allt elände.”

Idag använder han ordet sekt. Han berättar att han har läst många böcker om sekter, för att förstå, för att begripa. De flesta, har han noterat, skrivs ur ett offerperspektiv.  “Jag kände att det var viktigt med en förövares perspektiv. Även personer som jag måste berätta. Det är en skamfull berättelse, men det är genom att prata, berätta, som vi kan förstå och förhindra. Människor tror att vi var en grupp tokstollar som har gick vilse i någon utflippad tro. Jag vet att människorna som var med är intelligenta, fina människor. Jag ville visa vilka faktorer som kunde få vanliga människor att upptas i det här.”

Vad har du för relation idag till personen som du var i församlingen?
“Det är ambivalent. Bitvis känner jag avsky för personen jag var. Men också stolthet över att jag ibland försökte skydda människor. Och så ser jag tillbaka på 20-åringen som jag var när jag kom till Knutby och kan känna viss sorg. 20 år av mitt liv har jag alltså lagt på det här, på skräp. Jag har ju inte någon karriär eller utbildning eller yrke att falla tillbaka på. Hade jag inte hamnat i Knutby hade jag kanske gjort hela andra saker. Det är sorgesamt.”

Läs mer här

Läs mer