Erik Engkvist bakom karaktär i Gardells nya serie

“Torka aldrig tårar utan handskar” heter Jonas Gardells nya bok- och tv-serie som just nu visas på Svt1. Den handlar om hur homosexuella blev behandlade under 80-talet när AIDS-epidemin bröt ut i Sverige.

Huvudkaraktären Benjamin växer upp som ett Jehovas vittne och i serien får vi följa hans vardag som vittne innan han slutligen inser att han är homosexuell. Men bakom karaktären finns en verklig livshistoria.

Se Erik Engkvist i Nyhetsmorgon Söndag från 21/10.

Intervju med Erik i Aftonbladet (15/10-2012; 16/10 i pappersupplagan):

Mamman och pappan som knackar på dörren till enrummaren i Uppsala den här tisdagsförmiddagen i juli har kommit för att ta farväl av sin 25-årige son. För alltid.

Erik Engkvist minns hur de slår sig ner vid köksbordet och äter den gröna, laktosfria, prinsesstårtan från Ica maxi. De har med sig rosor. Tio stycken, röda. Han sätter dem i en vas. Föräldrarna frågar om han verkligen är säker. Det finns hjälp att få, försöker de. Man kan leva ensam och vara lycklig ändå. Och kanske kan han hitta något kvinnligt sällskap som passar till slut?

Men Erik har bestämt sig.

– Jag minns att jag upprepade “jag är inte ond, jag är inte ond” gång på gång, säger han.

Ändå vet Erik vad som ska hända. Han har våndats länge. Att vara homosexuell är inte förenligt med församlingens lära. Äldstebröderna har förstått, och accepterat hans beslut. Erik lägger huvudet i sin mammas knä. Gråter och gråter. Förtvivlad försöker han få dem att förstå att det inte behöver vara så här.

–Den som är homosexuell och vill leva som homosexuell kan inte längre vara medlem i Jehovas vittnen. Och den som lämnar församlingen kan inte längre ha kontakt med församlingsmedlemmarna, oavsett om det är ens syskon, föräldrar eller vänner, säger han.

Erik Engkvist kan beskriva begravningsscenen som visades i serien “Torka aldrig tårar utan handskar” i kväll, i detalj.

För tre år sedan var den hans egen verklighet. Hans egen begravning.

“Jag ska låtsas som om du inte finns”, skrev Eriks mamma för att förklara hur hon skulle hantera att han lämnade Jehovas vittnen. För en tid sedan berättade han sin historia på Fryshusets Forum för Eldsjälar, tillsammans med Hjälpkällans ungdomsprojekt FROM. Se hela hans berättelse här:

Del 1

Del 2

Forumtråd om artikeln

Läs mer